【讲座通知】路径约束的动态优化与非线性控制

发布时间:2020-11-04浏览次数:10

讲座标题:【电气工程学院】路径约束的动态优化与非线性控制

主讲人:  付俊 教授

讲座时间: 2020-11-7  星期六 16:00-18:00

讲座地点: 甸园宾馆新安江厅

讲座语言: 中文

主办单位: 电气工程学院

付俊  东北大学教授、博导、国家杰出青年基金获得者、长江学者特聘教授。现任东北大学工业人工智能研究院副院长。2006年获东北大学控制理论与控制工程博士学位,2009年获加拿大康考迪亚(Concordia)大学机械与工程第二博士学位, 2010-2014年为美国麻省理工学院(MIT)全职博士后研究员。

付俊教授主要从事动态优化、非线性控制、工业人工智能等方面的研究,在非凸动态优化、切换控制和构造性控制的基础理论及其在复杂工业过程中的应用方面取得了系统性的创新成果。荣获2016年中国自动化学会青年科学家奖,2018年教育部青年科学奖(为自控管理领域首位获奖者,该奖每年所有领域获奖者不超过10名)。主要学术兼职有:中国自动化学会副秘书长, IEEE Trans. Industrial Informatics, IEEE Trans. Neural Networks and Learning Systems, IEEE Trans. on SMC: Systems, Control Engineering Practice, Journal of Industrial and Management Optimization、《自动化学报》中英文版和《系统工程学报》的编委(AE)

Path-constrained dynamic optimization and nonlinear control

This talk first presents a novel dynamic optimization algorithm based on the technique of the restriction of the right-hand side, which can guarantee that the path constraint is rigorously satisfied over the entire continuous time horizon within finite iterations. Then it introduces several switching methods for switched dynamic systems, which are finite-time stabilization of switched p-normal systems, periodical sampled-data control and event-triggered sampled-data control of switched time-delay systems. By exploiting the structural information of the systems, it then reports several new constructive methods for nonholonomic mechanical systems, MIMO nonlinear systems with time-delay and deadzone nonlinearities, and nonlinear systems with time-varying or jumping parameters. Finally, this presentation outlooks the future work on optimal control of switched systems, closed-loop dynamic optimization, and hybrid intelligence optimization.

(拟:米阳  审:李晓露)